La rinitis, la sinusitis i els pòlips nasals generen incomoditat i problemes de salut greus. A la Clínica Rinològica sabem identificar-ne l’origen i aplicar el tractament més adient en cada cas.

La rinitis és la inflamació de la mucosa nasal i dels cornets. Els cornets són un engruiximent de la mucosa que serveixen per escalfar l’aire i modular les resistències al seu pas. La sinusitis és la inflamació de la mucosa del sinus. Quan una persona pateix rinitis i sinusitis alhora parlem de rinosinusitis.

Els pòlips nasals són la manifestació exagerada de la rinitis o la sinusitis, o de totes dues coses.

Clínica Rinològica Maria Colomé - Rinitis, sinusitis i pòlips 2

Reconeix algun d’aquests símptomes?

És possible que tingui rinitis, sinusitis o pòlips nasals si: se li tapa el nas sovint, esternuda amb freqüència i sense causa aparentment justificada, té picor al nas, té episodis freqüents de congestió, goteig nasal (rinorrea) o mocs, es constipa sovint i té mal de cap, té sequedat faríngia, tos o li ploren els ulls, li costa dormir, pateix alteracions d’olfacte o gust, té febre persistent que no reacciona al tractament habitual, nota canvis de caràcter després de patir algun d’aquests símptomes.

Com que aquests símptomes s’assemblen molt als d’un refredat o un procés al·lèrgic, molta gent no els fa l’atenció necessària. És important que es consulti un metge perquè determini les causes dels símptomes i defineixi el tractament més apropiat.

Quines són les conseqüències de la rinosinusitis i els pòlips nasals?

Si no es tracten adequadament, la rinosinusitis i els pòlips nasals generen problemes de salut i socials que poden arribar a ser greus.

Disminució de la qualitat de vida

La rinitis, la sinusitis i els pòlips nasals afecten de forma significativa la vida de les persones, provocant: infeccions de repetició, malestar general: cansament, fatiga, irritabilitat i canvis d’humor, problemes d’olfacte i gust, disminució del rendiment acadèmic i/o laboral, obstrucció nasal, mals de cap, baixes laborals.

Complicacions cranials

La sinusitis pot causar infecció a algunes venes cerebrals (tromboflebitis) i als ossos del crani (osteomielitis). També pot causar abscessos cerebrals, meningitis, empiemes subdurals, trombosis del si cavernós i trombosi del si lateral.

Què causa la rinitis, la sinusitis i els pòlips nasals?

“Les causes de rinitis són moltes i molt variades. Una important causa és l’estrès. “

La Ciencia de la Salud – Episodio 2 – Respira. TV2

Les causes de la rinitis, la sinusitis i els pòlips nasals poden ser múltiples: al·lèrgia a contaminants o a al·lèrgens (àcars, animals domèstics, pòl·lens), infeccions per virus (refredat comú) i bacteris. Més rarament, també infeccions de fongs i paràsits o malalties infeccioses com la sífilis i la tuberculosi, desviació de l’envà nasal o altres anomalies anatòmiques, irritació deguda a olors intenses (perfums, dissolvents, lleixiu, substàncies químiques, etc.), irritants (fum del tabac, pols, contaminació), canvis de temperatura i humitat o estímuls lumínics, entre d’altre.

Canvis hormonals: freqüents en l’embaràs, també hi poden haver casos en la pubertat, en l’hipertiroïdisme i en l’acromegàlia.

Canvis emocionals i estrès.

Ús de certs medicaments: (reserpina, guanetidina, metildopa, antidepressius, betabloquejants, clorpromazina, anticonceptius, AINES i aspirina) L’abús de descongestius tòpics nasals pot provocar una obstrucció nasal de rebot.

Envelliment: amb l’edat, els canvis fisiològics de les mucoses nasals poden convertir la rinitis en un problema crònic
genètica.

Un pacient pot presentar una o diverses causes.

Què podem fer per vostè?

Podem diagnosticar acuradament el seu problema, i trobar la millor solució.

Com que uns mateixos símptomes poden tenir causes diverses, és molt important discriminar la patologia exacta en cada cas. Per aconseguir un diagnòstic acurat estudiem amb molt detall el seu cas i realitzem les proves més adequades d’entre l’àmplia gamma de possibilitats.

Estudiarem el seu cas de forma global. A la Clínica Rinològica seguim un protocol que inclou diferents especialitats mèdiques (otorinolaringologia, pneumologia i al·lergologia) per tal de tenir una visió completa del problema estudiant tota la via aèria.

Un cop clar el diagnòstic, li plantejarem el tractament més adequat per al seu cas. La solució pot implicar: tractament de totes les causes que provoquen els símptomes, tractament farmacològic per alleugerir els símptomes, un canvi d’hàbits: evitar el consum d’alcohol i/o tabac, evitar l’al·lergen causant de la rinitis o sinusitis, reduir l’estrès, immunoteràpia específica (vacunes), cirurgia, teràpies complementàries: tractament dietètic i homeopàtic; acupuntura; tractament de l’equilibri de les emocions, tallers i programes específics.

Si té qualsevol dubte, posi’s en contacte amb nosaltres. L’atendrem amb molt de gust.
Sol·liciti una primera visita. Farem el possible per donar-li hora ràpidament.